Föredrag om judendom

Under flera års tid har vi upptäckt ett växande intresse för judendomen. Vid flera tillfällen har vi blivit inbjudna till skolor på olika håll i södra Sverige för att hålla föredrag om judendomen samtidigt som förfrågningar till oss via nätet ökat där folk bad oss att besvara frågor och berätta om judendomen och vårt förhållande till det.

Malmö synagoga

Under tiden har vi samlat på mycket material som hjälper oss att ge åhörarna en levande berättelse om judendomen och vårt förhållande i och till den. Nu har vi samlat materialet i en rad föredrag som vi härmed erbjuder att hålla på skolor och inför andra intresserade såsom församlingar, föreningar mm som vi erbjuder i samarbete med Judiska centret i Lund.

  1. Allmänt föredrag om judendom där vi berättar allmänt om judendomen och gör nerslag i olika delar för att ge ett litet överblick över den judiska religionen och kulturen
  2. Judisk historia där vi ger en kortfattad berättelse om den flertusenåriga judiska historien från Skapelseberättelsen och den judiska synen på världens uppkomst och Abrahamberättelsen i Torahn till dagens aktuella händelser
  3. Judiska högtider, seder och bruk där vi följer det judiska året från det judiska nyåret Rosh haShana i början av hösten till sorgedagen Tisha veAv på sommaren med början i den veckovis återkommande Shabbaten
  4. Rundvandring i Nöden,där vi tittar närmare på Lunds judiska historia i Nordens enda shtetl i Lundastadsdelen Nöden mellan Lilla Tvärgatan och Södra Esplanaden.
  5. Judisk mat från gefillte fish via matze till sufganiot
  6. Kulturella möten mellan judendomen och andra kulturer där vi tar upp ömsesidiga influenser mellan judendomen i alla sina facetter och andra kulturer
  7. Förhållande mellan religion, nationalitet och kultur inom judendomen där vi fördjupar oss i frågan Vad är judendom för något, en religion, en nationalitet, en kultur? samtidigt som vi undersöker de olika strömningarna inom judendomen
  8. Mellanösterns historia från bibliska tider till idag
  9. Shabbatprojekt där vi gemensamt fixar en pedagogisk, traditionell shabbatmåltid tillsammans; härtill behövs dock ett kök och mat och en hel dag, gärna en fredag.
Channukkahljus

Channukkahljus

Varje föreläsning är beräknat att ta ungefär 90 minuter och är tänkt som    introduktion i judendomen för elever eller andra intresserade, men även som  fördjupning för lärare. Föreläsningarna inkluderar tips om läsvärd litteratur i  sammanhanget.

Föredragen erbjuds i samarbete med Judiska centret i Lund.

Föredragshållare är Anneka-Anath eller Jeremiah Stefan Richter som efter 20-års sysselsättning med ämnet läste judaistik vid Lunds universitet 2004-2008. Föredragen hålls på svenska.

En modern sukkah för barn

En modern sukkah för barn

Vad ska det kosta?

Ett föredrag upp till 90 minuter kostar 600 kronor exkl moms. Två föredrag på samma dag kostar 1000 exkl moms, tre föredrag på samma dag kostar 1500 kronor exkl moms. Ett två dagars seminarium med upp till sex föredrag kostar 3000 kronor exkl moms.

Vi kan även komma med flera föredragshållare samtidigt och hålla föredragen gemensamt eller även parallela föredrag. Ett föredrag med flera föredragshållare resp flera parallela föredrag kostar då 500 kronor exkl moms per föredragshållare.

Priserna kan också bestämmas efter överenskommelse. Resekostnader tillkommer om föredraget / föredragen hålls utanför Malmö/Lund-området. Uppehälle tillkommer om övernattning behövs. Föreläsningen faktureras i samarbete med FrilansFinans.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s