Nöden i Purims och kvinnornas tecken

Även i år fortsätter vi våra guidningar i lundastadsdelen Nöden. Vi börjar den 8 mars med en guidning genom stadsdelen i Purims och kvinnornas tecken.

Purim är den judiska festen som firas i åminnelse om en händelse i gamla Persien för 2500 år sedan. Då var Haman, den persiske kungen Xerxes statsminister – för att uttrycka det med moderna ord. Han ville förinta judarna i hela Persien för att han var avundsjuk på Mordechai, en judisk invånare av huvudstaden Shushan, som fick en betydelsefull utmärkelse av kungen för trogenhet för kungen. Mordechai hade lyckats avvärja ett attentat på Xerxes som i den judiska berättelsen kallas för Ahashverosh. Som tack skulle Haman hitta på ett sätt att tacka en förtjänd person. Xerxes hade inte nämnt namnet på personen för Haman. Denne antog att kungen ville utmärka honom och hans trogna tjänst och föreslog att personen i fråga skulle föras på häst genom staden så att alla kan hylla honom. ”Precis så där gör du”, sa Xerxes till Haman: ”Precis så där gör du med juden Mordechai”. Och så gjorde Haman med Mordechai och förde honom genom staden så att alla invånare kunde hylla honom, Mordechai red på hästen, medan Haman gick till fots och förde hästen. Den klene Haman uppfattade detta som en förnedring och i honom mognade tanken att förinta hela det judiska folket i Persien. Han satte arbetet i gång, men till slut lyckades han inte – tack vare just denne Mordechai och hans släkting Ester…

th.jpg

Drottning Ester och Kung Ahashverosh. Väggmålning i Vänge kyrka i Uppland. Källa: Wikipedia

Hela denna historia berättas i Esters bok som på Purim läses upp i synagogan och på stora fester. Idag infaller denna helg den 10 mars, men som brukligt är så börjar den judiska dagen redan kvällen innan, dvs i år dagen efter den internationella kvinnodagen. Ett tillräckligt starkt skäl att förknippa vandringen i Nöden med både Ester och Purim, men även andra viktiga kvinnor i den judiska historien och berättelsevärlden. Samtidigt lyfter vi också kvinnans roll inom judendom överhuvudtaget.

Välkommen till en rundvandring i Nöden den 8 mars, kl 10, med början utanför Vårfruskolan. Rundvandringen är som vanligt gratis, men gåvor tas tacksamt emot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s