Tyskt språkgym

Utöver alla de goda biverkningarna, som att kunna läsa, prata och skriva på ett främmande språk, att kunna lära sig mer om ett annat lands kultur, historia osv, vilka lärandet av ett språk medför är det framför allt ett bra gym för hjärnan. Att kunna tänka på ett sätt som man inte har gjort på sitt hemspråk är en tillgång som man inte kan få om man inte lär sig språk.

Våra kurser

Vi erbjuder olika kurser i tyska. Det kan handla om:

 1. Nybörjarkurser där du går de första stegen i det nya språket och skaffar dig grundläggande kunskaper.
 2. Allmänna språkkurser på olika nivåer där du fördjupar befintliga kunskaper och tränar dina färdigheter.
 3. Konversationskurser med fokus på olika ämnen t ex litteratur- eller filmstudier.
 4. Affärsspråk där du får de orden och den kulturella bakgrunden som du behöver för dina samtal med dina kunder och uppdragsgivare.
 5. Turismspråk där du som jobbar inom turismen får de språkliga kunskaperna som behövs för att kunna bemöta de utländska gästernas behov.

Hyr din språklärare

Vi förmedlar till kurser i andra språk och via oss kan du hyra din språklärare i många andra språk bl a i

 • Engelska
 • Franska
 • Turkiska
 • Spanska
 • Italienska
 • Ukrainska

Detta kan vara en idé att hyra in en lärare för att förbättra språkkunskaperna hos dina anställda eller för att komma itu med bristen på språklärare på din skola mm. Alla våra lärare har lång erfarenhet av yrket. De har jobbat med barn och ungdomar i grundskolor och på gymnasienivå samt med vuxna inom studieförbundens olika verksamheter. Vissa har de senaste åren fått svensk lärarlegitimation. Men detta är inte det viktigaste. Viktigast är att alla våra lärare har det språket som modersmål som de undervisar i eller så har de lärt sig språket så pass bra att den kan det på modersmålsnivå. De kan sitt språk, vissa till och med flera.

Tveka inte att kontakta oss om du behöver en duktig lärare i språk.

Hur jobbar våra lärare

Metoden som används främst är språkbadsmetoden dvs läraren badar dig i språket så att du på ett naturligt sätt lär dig språket. Därvid används likheter och skillnader med svenskan för att ta del av det nya språket och därmed även dess användares kultur. Och så används det nya språket genomgående eller nästan genomgående i undervisningsprocessen så att 45 minuter lätta kan bli fyllda av många nya intryck som håller hjärnan i gång.

Låt oss illustrera detta med tyskan och ryskan som exempel:

Och just tyska och ryska är utmärkta språk för en svensk att lära sig. Båda språken visar upp en helt annan sorts grammatik. Tänk på de olika formerna när man böjer substantiv eller verb, de tre olika genus, ”könen”, istället för bara två som i svenskan, ordföljden i meningen. Och i ryskan tillkommer de annorlunda tecken man skriver språket med. Och naturligtvis alla de nya orden som man måste lära sig för att kunna använda ett språk, men även de gamla, de orden som vi redan känner till från vårt modersmål, som kan ha den samma men även en helt annorlunda betydelse på det nya språket. Visste du att ”jacka” på tyska heter ”Jacke”? Javisst, det visste du. Men visste du också att en ”kofta” på svenska är det samma son en ”kofta” på ryska, bara man då kan ”göra den mindre och mindre” med hjälp av bara ändelser, ”koftotjka”, ”koftotjetjka” – det sista här var faktiskt litet teoretiskt. Och en ”Termin” på tyska inte alls är det samma som en svensk ”termin”. En svensk ”termin” är en tysk ”Semester”, medan en svensk ”semester” är en tysk ”Urlaub” – för att bara tala om några ”rätta och falska vänner” i språket.

Allt detta påverkar hjärnan, gör dig mera flexibel i ditt tänkande. Och håller hjärnan igång. Och det är just det vi vill hjälpa dig med.

Tänk alltså att du går på gymmet för att träna kroppen. Där finner du tränaren och massor med redskap att träna upp din kropp med. När du kommer till Språkgymmet så finner du också en tränare och massor med saker att träna din hjärna med – bara de sakerna finns antingen på pränt eller i tränaren i form av språk som rinner ut ur tränaren som rinnande vatten, som omger dig med en värld av nya ord och deras sammansättning till ett språk. Detta ”vatten” ska vara varmt och spännande, gå rakt in i dig och såsmåningom bli livslevande i dig själv för att sedan komma tillbaka som ditt nya språk. På vägen dit är det inte viktigt hur bra man är på detta språk, bara man vågar använda språket så att det kan utvecklas – precis samma sak som på ett vanligt gym: Om du bara stirrar på tränaren medan han tränar så utvecklar sig kanske hans muskler, men inte alls dina. På språkgym är det samma sak.

Kom in, våga träna främmande språk och lär dig mycket mer på vägen.

Vi finns där du är. Vi kommer dit du är. Vi hämtar dig där du är.

Sedan många år tillbaka har våra lärare varit engagerade i språkundervisning här i Skåne. Bland våra uppdragsgivare var såväl offentliga skolor som studieförbund, men även privata uppdragsgivare. Vi arbetar med elever i alla åldrar.

Metodiken satsar på att få eleven att våga prata, en metodik som innebär myckna samtal i undervisningslokalen, eftersom vi utgår ifrån att man lär sig språket snabbats genom att omges med det. Som underlag för samtalen använder vi olika formers texter, allt från läroböcker, tidningsartiklar, skönlitterära texter samt poesi, men även själv skrivna texter. Vi skapar också en överblick över språkens grammatik genom att använda schematiska framställningar av grammatiska fenomen, men grammatiken ligger inte vår undervisnings tyngdvikt på.

Undervisningen kan äga rum i offentliga lokaler eller hos dig, och den kan vara i små grupper med upp till tio-tolv personer eller även som enskild undervisning.

Som en del av kursen finns det också möjligheter att ordna en kort fördjupningsresa till det landet där ditt nya språk talas.

Välkommen till Richter’s Språkgym!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s