Om oss

På denna sida får du veta lite mer om oss.

Sedan 1998 finns vi. Det vi sysslar med i första hand är:

 • Reseledar- och guideservice på tyska och ryska, där i bland såväl guidningar av stora och små grupper och enskilda personer, t ex, ditt företags gäster eller deras medresenärer – inom vår verksamhet som ÖÖ-Guider, Österlen- och Öresundsguider,
 • Språkundervisning i de båda språkena – inom vår verksamhets Språkgym,
 • Översättningar från och till tyska, ryska och svenska – inom vår verskamhets Översättarservice,
 • Public relation gentemot dina kunder i de tysktalande länderna samt i Ryssland – inom verksamhetens Skrivarstua.
 • Föredrag om judendom.

Vi det är Anneka-Anath och Jeremiah Stefan Richter, som sedan 1997 bor i Sverige och sedan 2004 i universitetsstaden Lund.

Foto: Scott Vance (www.scottvance.se)

Foto: Scott Vance (www.scottvance.se)

Anneka-Anath föddes 1962 utanför Berlin. Efter sin utbildning som skeppsbyggnadsingenjör och efter att hon blivit mor till våra underbara flickor under 1980-talet har hon under 1990-talet läst arkeologi, statsvetenskap och historia i Rostock samt jobbat som reseledare i Israel och senare även guidat tyska turister i Sverige och Danmark. Sedan 2007 har hon jobbat som pedagog på olika förskolor bl a i Malmö, Lund, Stockholm och Berlin samt numera i Södra Sandby.

Jeremiah Stefan föddes 1964 i Magdeburg. Han läste till lärare i ryska och geografi i Dresden samt i ryska Kaluga och jobbade sedan som socialpedagog med ungdomar i Mecklenburg-Vorpommern och senare även i Danmark. Sedan 1998 jobbar han som lärare i tyska (och stundtals även ryska) på deltid på olika skolor.

När vi flyttade till Sverige 1997 bosatte vi oss utanför Ystad, men 2004 drog flyttlasset till Lund där vi fortsatte läsa judaistik och andra fristående kurser. Utöver detta har vi hela tiden även jobbat inom olika områden och frilansar som guide, föredragshållare och lärare i språk. Men livets medelpunkt var och är våra numera sju underbara, livliga, kreativa barn. Tre av dem är givetvis redan vuxna, men alla sju behöver ändå sina föräldrar och deras kraft och goda tankar och råd.

Här kommer så småningom att stå mera om oss. Så du är hjärtligt välkommen att hälsa på oss igen.

Välkommen tillbaka!

2 tankar på “Om oss

 1. Lillemor Nyström

  Tack för att jag får chansen att kontakta dig utan att behöva söka efter din e-postadress!
  Kulturnatten är för mig en av årets höjdpunkter. Jag suger ut det göttaste och springer som en duracelkanin från det ena till det andra.
  I år stod Nöden-vandringen överst på min önskelista, och jag gladde mig på förhand, eftersom min mor och hennes åtta syskon växte upp i Nöden.
  Jag har varit med i Spontankören den här sommaren, och det har varit jättekul. När den bistra sanningen uppdagades för mig att vår kör skulle ha sin avskedskonsert klockan sex på kulturnatten förstod jag att det skulle kollidera med vandringen.Dessutom var vår konsert så populär att vi var tvungna att gå över tiden (se bilden i Sydsvenskan, ovanför bilden av Nöden-vandrarna!).
  Jag skulle önska att JCL eller Turistbyrån eller kultur-nämnden såg till att det blir en ny vandring snart.
  Det måste ha varit fler än jag som inte hade möjlighet att
  vara med. Och av bilden att döma skulle jag antagligen ha blivit frustrerad av att inte kunna höra dina kommentarer.
  Jag hamnar nästan alltid längst bak i folksamlingar.
  Många vänliga hälsningar från
  /Lillemor Nyström
  Varför nämner du inte jiddisch bland dina språkkunskaper?

  Svara
  1. jesteric Inläggets författare

   Hej, det var roligt att du tyckte att rundvandringen i Nöden var intressant. Ja, det blir fler tillfällen i år och under våren. Så den springer inte bort.
   (Ja, och varför står inte Jiddisch med på min språklista? Helt enkelt för att jag inte kan detta underbara språk i tillräcklig utsträckning, tyvärr.)

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s