Sommarutflykter i judiska fotspår

I samarbete med Judiska centret i Lund anordnar vi i sommar endagsutflykter i judiska fotspår. Tre stycken ska det bli under dessa tre månaderna. Kostnaderna för resan ska då täckas av ett litet bidrag. Ett eventuellt överskott kommer då JCL tillgodo.

Synagogan ligger i von Platenska huset i Helsingborg (Foto: Wikimedia)

***

Helsingborg första den 1 juli! 

Redan den 1 juli ska vi anlöpa Helsingborg och ta en runda i judiska fotspår där. Tidigt på morgonen ska vi ta tåget till Helsingborg där vi tittar oss omkring och letar upp fotspåren efter Helsingborgs judar med hjälp av medlemmar i Nordvästra Skånes judiska församling. Sedan ska vi äta en bra matbit på staden. Och sedan finns det utrymme att utforska staden på egen hand eller ta sig över till Helsingør för att ta en titt på Kronborgs slott eller den nya stålmannen som sedan i höstas står i hamnen där och konkurrerar med Köpenhamns havsjungfru. Närmare information får du vid anmälan.

Priset för den här utflykten kommer att ligga på 200 kronor per vuxen och täcker då först och främst kostnaderna för en fin kosher lunch.

Sista anmälningsdag: 23 juni via via formuläret här.

***
Hansastaden Rostock nästa den 29 juli!

Hansastaden Rostock bjuder inte bara på en lång historia som hansa- och hamnstad.

Rostocks synagoga (Foto: Zentralrat der Juden)

Rostocks synagoga (Foto: Zentralrat der Juden)

Rostock har också en lång judisk historia. Vi ska åka till staden söder om Östersjön och följa i judarnas fotspår, hälsa på den nybyggda synagogan och samtala med församlingsmedlemmar i staden. Dessutom ska vi göra en rundvandring och erfara mer om de offrena för naziterrorn vars minne högtidlighålls med minnesstenarna runtom i staden, de så kallade Stolpersteine.

Resan går av stapeln den 29 juli 2013. Vi tar oss till Köpenhamn, varifrån vi tar bussen till Rostock via färjan Gedser-Rostock. Väl anlänt i Rostocks centrum tar vi oss till fots in till staden där vi träffar företrädare för Rostocks judiska församling som tar oss runt i staden och berättar. Vid lunchtid kommer vi att inta en lättare kosherlunch. Och efter den är det återigen dags för egna äventyr i staden där du kan upptäcka både historia och nutid. Närmare information får du vid anmälan.

Priset för den här utflykten kommer att ligga på 1000 kronor per vuxen och täcker resan till Rostock t/r samt lunchen i Rostock.

Sista anmälningsdag: 1 juli via formuläret här.

Köpenhamns synagoga

Köpenhamns synagoga

***

Köpenhamn tredje den 25 augusti! 

Tredje sommarutflykten för oss över till den danska huvudstaden. Även där väntar en rundvandring i staden i judiska fotspår samt ett besök av det Judiska museet samt i synagogan och det nya församlingshemmet Det Jødiske hus. Vi kommer att träffa medlemmar i Det Mosaiske Troessamfund samt i Shir Hatzafon och inta en gemensam lunch med dem.

Resan startar vid Lund C varifrån vi tar tåget till Köpenhamn. Väl anlänt där promenerar vi till Judiska museet. Efter besöket av museet startar rundvandringen därifrån och för oss över till synagogan och församlingshuset där rundvandringen slutar och lunchen väntar. På eftermiddagen är det dags för egna äventyr även här.

Priset för denna resa är 300 kronor där det ingår inträdet till museet och lunchen.

Sista anmälningsdag: 1 augusti via formuläret här.

Välkommen! Baruch haba!

1 tanke på “Sommarutflykter i judiska fotspår

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s